English as a second language

Приватното средно училиште САБА во соработка со партнерските организации, Logopsycom oд Белгија, Yuzupulse oд Франција,  Sansi Leonardi Volta од Италија и Mihai Baseccu Technical College од Романија во декември 2021 година започна со реализација на проектот „English as a second language“ кој е предвидено да трае до месец јуни 2024 година. Повеќе …

“Don’t be bully, be friend fully” – Љубљана

Од 29.11 до 04.12 две професорки од САБА беа во Љубљана, каде учествуваа во проектот “Don’t be bully, be friend fully”. Нашите професорки заедно со професори од средни училишта од Словенија, Бугарија и Турција ја следеа обуката за нови методи за намалување и спречување на булингот меѓу младите во училиштата. Во текот на обуката се спроведоа работилници за зголемување на самопочитта кај учениците, намалување на антисоцијалното однесување и сл. Професорите разменија искуства и работеа на наоѓање начини за намалување и спречување на врсничкото насилство.

Повеќе …

“Generation coding the future”- Унгарија

Пет ученици од САБА од 22-ри до 27-ми ноември 2021 беа во Унгарија каде учествуваа во проектот “Generation coding the future”. Заедно со ученици од Романија, Италија, Турција и Унгарија таму учеа за Infrared applications, robotic systems, remote controlled Arduino robots.

Повеќе …