Реализирани активности, проекти, пракси и освоени награди во учебната 2019/20

СЕПТЕМВРИ 2019

01.09 “Practice and project based learning” е Еразмус проект кој САБА ќе го реализира во текот на учебната 2019/20 година. Со овој проект 16 ученици од САБА во текот на ноември и декември 2019 ќе да одат на двонеделна пракса во компании во Лајпциг, Германија и Барселона, Шпанија. Учениците на оваа пракса ќе имаат можност да видат како информатичката технологија се применува во автомобилската индустрија. Повеќе …

Учиме целосно on-line

Со оглед на ново-настанатата ситуација со ширење на ризик од Корона вирусот, а со цел заштита на учениците и населението, целосно се почитуваат препораките на Владата на Р.С. Македонија. Учењето и наставата од второто полугодие 2020 го продолжуваме со примена на системот за веб учење и мобилната апликација за учење на далечина (e-learning). Овие системи се во примена во САБА повеќе години а со оглед на потребите, веќе ги применуваме и како основно средство за образување на нашите ученици.

Прекин на наставата нема бидејќи целокупниот процес е организиран преку нашите on-line системи.

Сите потребни материјали, книги, учебници, анимации, симулации, програмирање, вежби и др. се реализираат електронски. Се применуваат и системи за видео-конференциски врски, директна комуникација преку пишани пораки во реално време, е-mail комуникација и се останато што е потребно да ја продолжиме наставата.

Тестирање на стекнатите знаења исто така ќе се реализира електронски без никакви пречки, со што училиштето практично ги поседува сите потребни капацитети и можности за реализирање на целокупниот предвиден образовен процес.

Не застануваме … продолжуваме …

Проект „Maker education„ во САБА

Од 24-ти до 28-ми Февруари училиштето САБА беше домаќин на ученици и професори од пет Европски држави: Романија, Турција, Португалија, Италија и Полска. За време на еднонеделната обука во Скопје се работеше на теми од областа на Internet of things и Вештачка интелигенција. Оваа обука беше дел од двегодишниот проект “Maker Education”. Повеќе …

Мобилност за професори во Турција

Пет професори од САБА Скопје и Битола од 20-ти до 25-ти јануари беа во Тарсус, Турција на мобилност во рамките на проектот “The Journey of Learning from Data to Knowledge with Maths and Technology”. За време на еднонеделната обука професорите имаа можност да научат нови методи, активности и апликации корисни за поинтерактивно учење на математиката. Повеќе …

Пракса во Барселона, Шпанија

Од 1-ви до 16-ти декември 2019 8 ученици од училиштата САБА од Скопје, Битола, Штип и Куманово беа на пракса во Барселона, Шпанија. За време на двонеделната пракса учениците посетија светски компании каде имаа можност да видат како дигиталната технологија се применува во автомобилската индустрија. Еден ден беше резервиран за посета на автомобиската компанија SEAT. Повеќе …